MATH SOLVE

3 months ago

Q:
# 500 tickets were sold for a game for a total of $862.50. If adult tickets sold for $2.00 and children's tickets sold for $1.50, how many of each kind of tickets were sold?

Accepted Solution

A:

You can work these in your head if you consider the revenue generated by the least contributor (children's tickets) and the difference in revenue between that and the larger contributor ($2.00 -1.50 = 0.50).

If all were children's tickets, the revenue would be 500*$1.50 = $750.00. The actual revenue exceeded that amount by $862.50 -750.00 = 112.50. This difference in revenue is made up by the sale of $112.50/$0.50 = 225 adult tickets. Then the number of children's tickets is 500 -225 = 275.

225 adult tickets were sold

275 children's tickets were sold.

_____

If you need an equation, you can write an equation using a variable for the number of adult tickets sold (the largest contributor).

.. (500 -a)*1.50 +a*2.00 = 862.50

.. 0.50a = (862.50 -750.00) . . . . . does this look familiar, yet?

.. a = 112.50/0.50 = 225

If all were children's tickets, the revenue would be 500*$1.50 = $750.00. The actual revenue exceeded that amount by $862.50 -750.00 = 112.50. This difference in revenue is made up by the sale of $112.50/$0.50 = 225 adult tickets. Then the number of children's tickets is 500 -225 = 275.

225 adult tickets were sold

275 children's tickets were sold.

_____

If you need an equation, you can write an equation using a variable for the number of adult tickets sold (the largest contributor).

.. (500 -a)*1.50 +a*2.00 = 862.50

.. 0.50a = (862.50 -750.00) . . . . . does this look familiar, yet?

.. a = 112.50/0.50 = 225